ERGENLİK DÖNEMİNDE ÇOCUĞUN BİREY OLMA İSTEĞİ

Çocuklar için ergenlik dönemi, yaşamlarında oldukça önemli bir yere ait aşamalardan bir tanesi olarak tanımlanır. Bu döneme giren çocuğunuz birey olma isteğine sahiptirler. Ve bunun için farklı adımlar atarak kendi kimliklerini bularak bağımsızlıklarını elde etmek adına adımlar atmaya başlarlar. Ve bu aşamada da çeşitli duygusal değişimler ile karşı karşıya kalırlar.

 Ergenlik dönemi genel olarak çocuk için keşif dönemidir. Bu dönemde çocuğunuz değerlerini, beklentilerini ve kimliğini oluşturmaya çalışır. Bunları keşfederken aynı zamanda yetişkinlerin var olan dünyasını ve bu dünyada kendilerine nasıl yer edinebileceklerini anlamaya çalışırlar. Bunu tam olarak başarabilmeleri adına da sizden yani ailesinden biraz da olsa uzaklaşması ve ayrışması gerekir. Özellikle de ailede kendine en yakın kişiden ayrılması bu dönemde sıklıkla görülür.

 Kendine ait kimliğini oluşturmak isteyen çocuğunuzun ergenlik sürecinde sizin fikirlerinize karşı gelerek kendi doğrularını ortaya koymaya başladığını fark edebilirsiniz. Aynı zamanda sizinle geçirdiği zaman da azalma eğilimi gösterir. Daha çok arkadaşları ile beraber ya da internette zaman geçirebilirler. Her ne kadar bu durum anne baba olarak sizleri rahatsız edebilir. Lakin bu durum onların bağımsız hale gelmesinde ciddi anlamda önemli bir rol oynar. Arkadaşlıkları onun başkaları ile geçinebilmesi konusunu öğrenmesini sağlarken bunun yanı sıra ailesi dışında olması gereken kimliğini oluşturmasına da yardımcı olur.

 Kendinizi her ne kadar dışlanmış hissediyor olsanız da çocuğunuzun kendine ait kişiliğini oluşturması aşamasında arkadaşlık ilişkilerinin önemi son derece büyüktür. Bu aşamada çocuğunuzla ister istemez yaşadığınız tartışmaların sizin kişiliğinizden ziyade çocuğunuzun kendi başına ayakta durabilmesi adına bağımsızlığı için attığı adımlar olarak bilmeniz gerekir. Bu aşamada çocuğunuza kendisi olabilmesi adına ne kadar bir alan bıraktığınızı düşünerek onun bağımsız bir birey olmasına doğru şekilde yardımcı olup olmadığınıza dikkat etmeniz gerekiyor.

 Ergenlik dönemine giren çocuğunuz artık yeni şeyleri denemeye çalışma konusunda çok daha hevesli bir yapıya sahip olsa da bunların hepsiyle doğru şekilde baş etmesi mümkün değildir. Ve bu durumda da davranışlarında ve özgüveninde hızlı değişimler ortaya çıkar. Kimi zaman kendini yetişkin gibi hissediyor olsa da kimi zaman da çok deneyimsiz olduğu hissinde olur. Sahip olduğu duygusal anlamdaki gelgitler ise onun çok daha kırılgan ve hassas bir yapıya sahip olması anlamına gelir. Yani bir yandan size karşı mesafeli bir duruşa sahipken diğer yandan sizin yakınlığınıza ve korumanıza ihtiyaç duyar.

 Bu aşamada yapmanız gereken ilk şey bunun büyümesinin bir parçası olduğunu bilmenizdir. Çocuğunuzla empati kurmaya çalışırken aynı zamanda iyi bir dinleyici olmalı ve onu anlamaya çalıştığınızı hissettirmelisiniz. Sürekli olarak onu yargılamanız ve eleştirmeniz, sizinle arasındaki ilişkinin olumsuz etkilenmesine sebebiyet verecektir.

 Arkadaş çevresini ve onların ailelerini tanımak isterken kesinlikle çocuğunuzu izliyormuş hissini ona vermemeniz önemlidir. Özel hayatına ne kadar saygı duyar ve bunu ona doğru şekilde belli ederseniz, onun sizinle hayatındaki gelişmeleri paylaşmasını sağlarsınız.