SINAV YAKLAŞIRKEN EBEVEYNLER NELER YAPMALI?

    Öğrenciler için olduğu kadar ebeveynler için de yılın en stresli zamanı sınavın yaklaşma süreci. Çocuklar hali hazırda geçirdikleri zorlu hazırlık sürecinde nasıl bir sonuca ulaşacakları ile alakalı stres yaparken anne babalar da bir yandan çocuklarının yaşadıkları stresi azaltmaya çalışırken diğer yandan kendi stres düzeylerini kontrol etmeye çalışıyorlar.

    Birçok ebeveyn, istemeden de olsa çocuklarının yaşamakta olduğu kaygıyı destekleyici bir tutum sergiliyor oluyorlar. Bu tutumların başında gelen ise sınav sürecinde çocuklarına gerçeklikten uzak beklentiler koymak. Çocuğun hangi konularda iyi olduğuna bakmadan gerçekçi olmayan beklentiler koymaları kaygı seviyesinin yükselmesine sebebiyet verir.

     Bununla beraber ebeveynlerin çoğu zaman fark etmeden yaptıkları tutumlardan bir diğeri de sürekli olarak kıyaslama. Ebeveynlerin en çok kaçınmaları gereken tutum olan kıyaslama çocukların hem özgüvenlerine hem de motivasyonlarına ciddi düzeylerde zarar veriyor.

     Çocukların sınav streslerini ciddi düzeylerde arttıran diğer bir konu ise fedakarlık hissini ebeveynlerin çok fazla yansıtması. Sürekli olarak çocuk için yapılan şeylerin yapıldığı ve onun bunun karşılığını vermesi gerektiği hissinin yansıtılması, hali hazırda çocuğun yaşamakta olduğu sınav kaygısını çok ciddi şekilde arttırır.

Sınav Yaklaşırken Ebeveyn Tutumu

         Sınav tarihinin yaklaşması ile beraber çocuklarda yoğun kaygı dönemi başlaması son derece normaldir. Bu süreçte de verdikleri tepkiler normalden çok daha şiddetli hale gelebilir. Ebeveynlerin bu dönemde çocuklarına karşı destekleyici, cesaretlendirici ve anlayışlı olmaları son derece önemlidir. Kaygı hissi genel olarak bulaşıcı bir yapıya sahiptir. Ebeveynlerin kesinlikle kendi içlerindeki kaygı hissini çocuklarına yansıtmaması gerekir. Böylece çocukta sınav ile alakalı ortaya çıkan kaygı hissinin daha doğru şekilde yönetilmesi mümkün hale gelmiş olur.

 

Destekleyici Olmak

       Ebeveynlerin öncelikli olarak dikkat etmeleri şey çocuklarının alacakları sınav sonuçlarının onların değerini arttırıp azaltmayacağını hissettirmek olmalıdır. Destekleyici yapıdaki ebeveyn tutumu, çocuğun başarıya ulaşmasını sağlar. Cesaretlendirme, olumlu yanlarını sürekli hatırlatma, onaylama gibi konularda çocuklara mutlaka gerekli destek sağlanmalıdır.

 

Anlayış

         Doğru şekilde iletişim halinde olmak çocuklar için de oldukça önemlidir. Çocuk ile hisleri hakkında konuşulmalı ve onun değerli olduğu hissettirilmelidir. Kimi ebeveynler çocuğun kaygı hissini uzaklaştırmaya çalışırken hislerini yok sayıyor. Bu durumda da çocuklar hislerinin yok sayıldığını düşünebiliyorlar. Onların duygularını hissetmelerine imkan sağlanmalıdır. Çocukla iş birliği yapmak, o ders çalışırken yanlarında olmak ve doğru şekilde onları yönlendirmek önemlidir.

 

Doğru İletişim

        Ergenlik ve gençlik dönemindeki bir birey ile konuşurken hem beden diline hem de ses tonu ve seçilen kelimelere dikkat etmek gerekir. Çocuklar özellikle de sınav sürecinde ebeveynleri tarafından sürekli olarak nasihat dinlemeye değil anlaşılmaya ihtiyaç duyarlar.

 

B Planı

         Özellikle de üniversiteye giriş döneminde meydana gelebilecek olası olumsuz durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun sonucunda da ihtimaller dahilinde ailecek B planı oluşturulmalıdır. Bu sayede hem anne babanın hem de çocuğun sınav dönemindeki kaygı düzeyinin azaltılması sağlanır.

        Sevgili ebeveynler, bu süreçte çocuklarınıza destek olmanız ve onların yanında olduğunuzu hissettirmeniz çok önemli. Unutmayın ki sınavlar sadece bir araçtır ve sonuçlar, çocuklarınızın değerini belirlemez. Onların yanında olun, başarıları ve çabaları için onları takdir edin. Hepinize sınav döneminde başarılar ve huzur dolu bir süreç diliyorum!