SINAV YAKLAŞIRKEN NELER YAPMALI?

        Öğrenciler için büyük öneme sahip olan sınavların yaklaşması ile beraber pek çok öğrencinin kaygı seviyesinde de aynı oranda artışın olduğu görülüyor. Sınavda başarılı olmak ise yalnızca öğrenilmiş bilgilerin doğru olarak kullanılması yetmiyor. Bununla beraber kaygı hissinin de yönetilebilmesi gerekiyor. Sınava girene kadar sürede öğrencilerin çalışmalarını fark etmeleri, kendilerine güvenmeleri ve sınavlarına odaklanmaları bu süreçte ciddi anlamda önemlidir. Çalışmalarının karşılığını alacağına inanan ve başta ailesi olmak üzere çevresinden de konu hakkında gerekli desteği alan öğrenci, gireceği sınav konusundaki olumsuz düşüncelerini ortadan kaldırmış olur.

 

Şartlanmamak

         Genel olarak öğrencilerin büyük bir kısmının sınavın iyice yaklaşması ile beraber kendilerini şartlandırmaya başladıkları görülüyor. Sınav ile alakalı kesin olarak şartlandırma sonucunda düşünceleri kilitlenecektir. Bunun yerine doğru sınav stratejisini oluşturmak çok daha mantıklı bir adım olur. Kodlama, zamanı verimli şekilde kullanma, sınavda dikkati toplama gibi konularda gerekli stratejiler belirlenmelidir. Sınavdan neden istediği puanı almak istediğini bilip bunu başaracağına inanmak öğrenciler için büyük öneme sahiptir.

 

Endişeleri Bir Kenara Bırakmak

        Diğer hislerde olduğu gibi kaygı da belirli bir miktarda olduğunda kişinin hedefleri için doğru şekilde harekete geçmesi adına gerekli gücü ona verir. Dolayısıyla öğrencilerin girecekleri sınav için belirli bir düzeyde kaygı duymaları ya da endişelenmeleri oldukça normaldir. Endişe duygusunun ortaya çıkmandaki en büyük etkenlerden biri ise süreçten ziyade sonuca odaklanılmasıdır. Sınavda başarılı olup olunmayacağı, kötü sonuç olursa ailesinin emeklerinin karşılığını veremeyeceği, arkadaşlarının ondan daha fazla sınava hazırlandığı gibi düşünceler öğrencinin zihnini ne kadar meşgul ederse, kaygı düzeyi de o denli artar. Bunun yerine işe yaramayacak düşünceler sınava girerken dışarıda bırakılmalıdır.

 

Heyecan Yönetimi

        Sınav tarihi yaklaşırken öğrencilerin mutlaka sınavda yaşayacakları heyecan hissini doğru şekilde yönetmek adına hangi stratejiyi belirlemesi gerektiğini bilmesi gerekir. Çünkü heyecanın artış göstermesi ile beraber solunum ve kalp atışı hızlanırken kaslar gerilir. Bu değişiklikler öğrencinin duygusal durumunu etkileyeceği için sorunun okunması ve anlaşılması aşamasında zorlukları ortaya çıkartır. Böylesi durumların sınav esnasında ortaya çıkmaması adına mutlaka nefes egzersizi yapmanın öğrenilmesi gerekir. Gün içerisinde farklı zamanlarda nefes egzersizleri ne kadar fazla yapılabiliyorsa yapılmalıdır. Böylelikle vücut bu egzersize alışıp uyum sağlamayı başarır. Sınavda da gerektiği durumda nefes egzersizi yapılması ile beraber kendini gösterebilecek olumsuz durumların önüne geçilmiş olacaktır.

 

Temel İhtiyaçları Düzene Sokmak

        Sınav öncesi başarınızı artırmak için beslenme ve uyku gibi temel ihtiyaçlarınızı da düzene sokmanız gerekmektedir. Dengeli beslenmek, yeterli uyku almak ve düzenli egzersiz yapmak, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Sağlıklı bir beden ve zihinle sınavlara daha iyi hazırlanabilir, kaygı seviyenizi düşürebilir ve sınav sırasında en iyi performansınızı gösterebilirsiniz.

 

        Sınav yolculuğunuzda başarılar dilerim! Unutmayın ki bu süreçte en büyük desteğiniz kendinizsiniz. Çalışmalarınızın ve emeğinizin karşılığını alacağınıza inanın. Başarıya giden bu yolda, kaygı ve endişelerinizi yönetip sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek en iyi performansınızı göstereceğinize eminim. Yolunuz açık olsun!