KUŞAKLAR ARASI ÇATIŞMA

-Nereye gittin?

-Hiçbir yere gitmedim.

-Eğer bir yere gitmediysen, neden avarelik ediyorsun. Okula git, okul babasının (ummia) önünde dur. Ödevini ezberle çantanı aç. Ağabeyin kendi tabletini yazarken sen de kendi tabletini yaz. Ödevini bitirdikten sonra doğruca ve bana gel. Şimdi ne dediğimi anladın mı?

 

Yukarıda okuduğunuz diyalog birkaç kelime hariç günümüzde neredeyse her ebeveyn ve çocuğu arasında geçen konuşma örneği gibi değil mi?

Oysaki bu diyalog MÖ 2500 yıllarında yani yaklaşık 4700 yıl öncesine ait bir konuşma.

Samuel Noah Kramer’in 1959 yılında yazdığı Tarih Sümer’de Başlar (History Begins at Sumer) adlı kitabındaki çözümlediği Sümer tabletlerinde bir babanın oğluna söyledikleri bunlar.

Baba oğluna sonrasında şunları söylüyor:

 

-Bana bak, adam ol, meydanlarda başıboş dolaşma, caddelerde sürtme, sokakta yürürken sağa sola bakma, alçakgönüllü ol, gözetmenine ondan çekindiğini göster, korktuğunu belli edersen gözetmen senden hoşnut olur.

-Meydanlarda başıboş dolaşan sen mi başarılı olacaksın? Öyleyse önceki kuşaklara bir bak, tanışlarımla konuştum, onların çocukları ile karşılaştırdım. Ama aralarında senin gibisi yok.

Babanın söyledikleri sizce bu kadar mı? Elbette değil, 17 kil tablette babanın oğluna okula gitmesini, gayretle çalışmasını, söylediklerinin anlaşılıp anlaşılmadığı öğrenmek için tekrarlaması, uzayıp giden öfkeli, kaygılı ve nasihat dolu hani hepimizin muhakkak duyduklarına benzeyen bir konuşma devam edip duruyor. Babanın bu sitem dolu konuşması bize gösteriyor ki kuşaklar arası çatışma sadece modern çağımızın bir sorunu değil tarihin ulaşabildiğimiz 4700 yıl öncesine ait ilk yazılı kaynakları olan Sümerler’de ve öncesinde varmış, bizden sonraki çağlarda da olacaktır. Yani her yeni nesil bir öncekinden uyarılar, nasihatler ve “Bizim zamanımızda…” diye başlayan konuşmalar duyacaktır.

Bireyin doğumundan itibaren çocukluktan yetişkinliğe ve dolayısıyla olgunluğa erişme döneminde, karşılaştığı durumlar onların karakter yapılarını oluşturuyor. Fakat ergenlik dönemlerinin sona ermesi sonrasında anne baba oldukları dönemde çocukları ile aralarında çeşitli nedenlerden dolayı sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Toplum içerisinde farklı kuşakların içerisinde yer alan bireylerin bir arada yaşaması gerekir. Ailelerde, birlikte çalışılması gereken işlerde, okullarda ve toplumun farklı alanlarında kuşaklar arası çatışmaların ortaya çıktığını görmeniz son derece mümkündür.

 

Genel olarak kuşaklar arası çatışma dediğimiz kavram; birbirinden farklı yaş gruplarındaki bireylerin arasında tutumlar, değerler, iletişim tarzı gibi çeşitli konulardaki farklılıkların ortaya çıkması sonucunda kendini gösterir. Meydana gelen çatışmaların temel nedenlerini ve çözümleri konusunda gerekli adımları atmamak, bireyler arasında ciddi anlamda sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Böylesi durumların en aza indirilebilmesi adına ilk önce nedenlerin sonrasında da çözümler konusunda bilgi sahibi olarak doğru adımların atılmasının önemi ise son derece büyüktür.

 

Kuşaklar Arası Çatışmanın Temel Nedenleri

 

İletişim

Farklı dönemlerde dünyaya gelmiş olan bireyler, karşılarındakiler ile iletişimlerinde doğal olarak farklı tarzları benimserler. Örneğin çoğunlukla dijital iletişimi tercih eden bireyler ile geleneksel iletişimi tercih edenler arasında yanlış anlamalar ve çatışmalar sıklıkla kendini gösterebilir.
 

Değerler ve Tutumlarda Farklılıklar

Kuşak olarak adlandırılan yaş gruplarının her biri kendi tecrübelerinden kaynaklı çeşitli tutum ve değerlere sahiptir. Böyle olunca da farklı kuşaklardaki bireylerin bir araya geldikleri zamanlarda farklı sorunlar baş gösterir.
 

Özgürlük Anlayışı

Özellikle de son 20 yıllık zaman dilimi içerisinde bireyler artık bireysel özgürlüklerine geçmiş dönemlere nazaran çok daha fazla dikkat ediyorlar. Bu da mümkün olduğunda kalabalık aile içerisinde yaşamını sürdürmek isteyen bireyler için sorunların ortaya çıkması anlamına geliyor.
 

Siyasi Düşüncelerde Farklılıklar

Günümüzde yalnızca şimdilerde görüldüğü düşünülse de siyasi düşüncelerde ortaya çıkan farklılıkların geçmişi oldukça eskidir. Lakin özellikle gençler artık kendi fikirlerini gerek ailelerine gerekse çevrelerine belirtme aşamasında çok daha aktif hale geliyorlar. Ve bu durumda da farklı kuşaklardaki kişiler ile aralarında ister istemez çatışma çıkabiliyor.

 

Kuşaklar Arası Çatışmalar İçin Çözüm Önerileri

Zaman ve Şartları Doğru Değerlendirme

Kuşaklar arası çatışmanın belirtisi “Bizim zamanımızda…” diye başlayan cümlelerdir. Bu cümleyi kurduran anlayış çok yanlıştır. Çünkü her durum kendi zamanında ve şartlarıyla değerlendirilmelidir. Örneğin; önceden sahip olunamayan imkanlar, bir dezavantaj gibi görülürken bugün tam tersi olabilir. “Bizim zamanımızda bu kadar teknoloji, internet yoktu.” Denildiğinde aslında şimdiki kuşağı çalışmaktan alıkoyanların onlar olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Yani aynı imkanlar geçmişte olsaydı geçmişte de o imkanlar ders çalışmaktan alıkoyan unsurlar olabilirdi.

 

Anlayış ve Empati

Pek çok konuda olduğu gibi kuşaklar arası bireylerde kendini gösteren çatışmalarda çözüm elde etmek isteyenlerin ilk olarak dikkat etmeleri gereken konu karşılarındakine anlayış göstererek kendilerini onların yerine koymak geliyor. İnsanların her biri çeşitli deneyimlere sahiptir ve bu deneyimler onların yaşamlarını, karşılarındakiler ile olan iletişimlerini etkiler.

 

Diyalog

İletişim, birçok konuda olduğu gibi kuşaklar arası çatışmanın en aza indirilmesi ve ortadan kaldırılması aşamasında iletişimin önemi son derece büyüktür. Endişelerin ve sorunların açıkça ifade edilmesi, tarafların birbirlerinin görüşlerini dinlemesi sonucunda daha anlayışlı bir hale gelirler.